Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020 07:40

Δελτίο τύπου σχετικά με κατάσβεση πυρκαγιάς

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κάλυμνος, 17-8-2020

Στις 15 Αυγούστου ανήμερα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 4.00μμ ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπου στη Χώρα της Καλύμνου.
Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Δήμαρχος κος Δ. Διακομιχάλης και ανέλαβε τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων στην προσπάθεια κατάσβεσης.
Από τις 4.45, από την κλειστή στροφή του Άργους όπου βρισκόταν προκειμένου να έχει οπτική επαφή σε όλο το μέτωπο, συντόνιζε όλη την επιχείρηση κατάσβεσης σε άμεση επαφή με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες (Πυροσβεστική Κω, Ρόδου, Σύρου) και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.
Η επικίνδυνη αυτή πυρκαγιά σε ένα πολύ δύσκολο σημείο με δύσβατο ανάγλυφο, και σε μια ημέρα ιδιαίτερη που όλος ο κόσμος γιορτάζει με τις οικογένειές του, τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο και τελικά σβήστηκε χωρίς να προκληθεί κανένα πρόβλημα στα παρακείμενα σπίτια και κατορθώθηκε να σωθεί ακόμα και το μικρό δασάκι που υπάρχει στην περιοχή.
Με τον άρτιο συντονισμό, του οποίου την αποκλειστική ευθύνη είχε ο ίδιος ο Δήμαρχος, κατορθώθηκε να σπεύσουν άμεσα στην περιοχή οι εξής δυνάμεις :
οι 9 εποχικοί επαγγελματίες πυροσβέστες που εκτελούν ήδη την υπηρεσία τους νησί μας, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω με 4 επαγγελματίες πυροσβέστες, οι συμπατριώτες μας εθελοντές πυροσβέστες που πλαισιώνουν τον Πυροσβεστικό Σταθμό του νησιού μας, περισσότεροι από 20 Καλύμνιοι Εθνοφύλακες, το ειδικό Πυροσβεστικό ελικόπτερο που πραγματοποίησε 9 ρίψεις στη φλεγόμενη περιοχή καθώς και πλήθος απλών πολιτών που συνέτρεξαν αυθόρμητα να προσφέρουν τη βοήθεια τους στην προσπάθεια της κατάσβεσης.
Αναφορικά με δελτία τύπου που κυκλοφόρησαν και ειδικότερα με την ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης του κου Σ. Χούλλη για δήθεν ανυπαρξία προληπτικών μέτρων εκ μέρους της Δημοτικής αρχής, του υπενθυμίζουμε ορισμένα γεγονότα τα οποία σκοπίμως αγνοεί:

1. Με ενέργειες της παρούσας δημοτικής αρχής και μετά από σχετικό αίτημα για στελέχωση του Πυροσβεστικού Σταθμού της Καλύμνου με 10 επαγγελματίες πυροσβέστες, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί μας 9 εποχικοί πυροσβέστες.
Οι εποχικοί αυτοί υπάλληλοι θα στελεχώνουν τον Πυροσβεστικό Σταθμό της Καλύμνου κάθε χρόνο -για τα επόμενα 5 χρόνια- κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

2. Με συνεχείς και επίμονες προσπάθειες ο Δήμαρχος επιδιώκει, μέσα από παρεμβάσεις του στα αρμόδια Υπουργεία, τη δημιουργία Πυροσβεστικού Κλιμακίου με μόνιμους επαγγελματίες πυροσβέστες.
3. Σχετικά με τη μη ύπαρξη πυροσβεστικού κρουνού στην περιοχή, προφανώς ξεχνάει ότι και ο ίδιος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και γνωρίζει την εκτέλεση του έργου για την επέκταση του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή, κάτι που αποδεικνύεται από το όρυγμα και τις σωληνώσεις, που βρίσκονταν αναπτυγμένες στην περιοχή, καθώς λόγω της υψομετρικής διαφοράς που υφίσταται δεν μπορεί να υπάρξει πυροσβεστικός κρουνός στο συγκεκριμένο σημείο και ούτε υδρεύονται τα σπίτια της περιοχής.
4. Αναφορικά με το θέμα του ΧΑΔΑ -από το ίδιο δελτίο τύπου- συστήνω στον κο Χούλλη να επισκεφθεί το γραφείο μου προκειμένου να ενημερωθεί υπεύθυνα για την πορεία και εξέλιξη των διαδικασιών ολοκλήρωσης όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων για το έργο, οι οποίες βρίσκονται ήδη στο τελικό στάδιο, γιατί με αυτά που αναφέρει εκτίθεται ο ίδιος ανεπανόρθωτα.

Τέλος, ο κος Δήμαρχος θα ήθελε να απευθύνει προσωπικά τις θερμές ευχαριστίες του σε όλους όσους συνέβαλαν με κάθε μέσο στην επιχείρηση κατάσβεσης και ειδικότερα :
Στον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω, που είχε την επιχειρησιακή ευθύνη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.
Στον Υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω κο Ελευθ. Καπετανικόλα για τη παρουσία του καθώς και τους 4 επαγγελματίες πυροσβέστες από την Κω .
Στους εποχικούς επαγγελματίες πυροσβέστες που στελεχώνουν το Πυροσβεστικό Σταθμό Καλύμνου, οι οποίοι βρίσκονταν σε 24ωρη επιφυλακή και μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Στους Εθνοφύλακες της Καλύμνου που συνέτρεξαν αμέσως με κάθε μέσο.
Στους ιδιώτες επαγγελματίες που προσέφεραν τον ειδικό εξοπλισμό των επιχειρήσεών τους στην επιχείρηση κατάσβεσης ( βυτία και υδροφόρες ).
Σε όλους τους συμπατριώτες μας εθελοντές που προσήλθαν αυθόρμητα και με υψηλό αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς συνέβαλαν με τις δυνάμεις τους στην κατάσβεση.

Από το Γραφείο Δημάρχου
& Επικοινωνίας

Διαβάστηκε 830 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.