Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015 11:16

Δελτίο τύπου σχετικά με την κοπή δέντρων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κάλυμνος, 5-8-2015

Θέμα: Απάντηση στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Νησιωτική Διαδρομή» (Kalymnos-news.gr), με τίτλο «Ανεξέλεγκτη κοπή δέντρων σε δενδροστοιχίες της Καλύ-μνου»

.

 

Σε απάντηση στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Νησιωτική Διαδρομή» (Kalymnos-news.gr), με τίτλο «Ανεξέλεγκτη κοπή δέντρων σε δενδροστοιχίες της Καλύμνου», που δη-μοσιεύτηκε στις 3 Αυγούστου 2015, η Δημοτική Αρχή έχει να δηλώσει τα παρακάτω.

 

Καταρχήν, η Δημοτική Αρχή έχει ως βασικό στόχο την ύπαρξη περισσότερου πρασί-νου στο νησί της Καλύμνου. Για αυτό το λόγο, η επαναπλήρωση των δημοτικών δενδροστοι-χιών, που έχει προταθεί από τη Γεωπόνο που είναι υπεύθυνη της Υπηρεσίας, είναι μια από τις δράσεις της Υπηρεσίας Πρασίνου η οποία έχει ενταχθεί στο πενταετές πρόγραμμα δράσης του Δήμου. Ήδη γίνονται συντονισμένες προσπάθειες προμήθειας δέντρων από Κρήτη, Νομ. Φυτώριο Ρόδου και Αγαθονήσι, κατόπιν ενεργειών της Υπηρεσίας και ανθρώπων που ενδια-φέρονται πραγματικά για το πράσινο.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η επιτροπή που είναι αρμόδια για την κοπή δέντρων είναι διαπαραταξιακή και κινείται πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον. Ως απόδειξη τούτου, παρατίθενται τα ακόλουθα στοιχεία. Από το Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 22 αιτήσεις κοπής δέντρων. Εκκρεμεί να εξεταστούν από την επιτροπή κοπής δέντρων οι 8. Από τις 14 που εξετάστηκαν, οι περισσότερες απορρίφθηκαν (4 εγκρίθηκαν και 10 απορρίφθηκαν). Από τις 4 που εγκρίθηκαν, στη μια περίπτωση έγινε αντικατάσταση του ενός δέντρου που κόπηκε, με δύο, με έξοδα του αιτούντος. 

 

Ειδικότερα, τα δέντρα που κλαδεύτηκαν με «άγαρμπο» τρόπο (όπως αναφέρει ο ανα-γνώστης της εφημερίδας «Νησιώτικη Διαδρομή»), από τους Ποταμούς μέχρι το Σταθμό, είναι σάπιες ακακίες, καζουαρίνες, λεύκες και πεύκα, οι πτώσεις κλαδιών των οποίων ήταν συχνό φαινόμενο και θα μπορούσαν να τραυματίσουν κάποιο περαστικό, πράγμα που γνωρίζουν καλά οι κάτοικοι της περιοχής. Για αυτό και επετράπη από την Υπηρεσία να γίνει το κλάδεμα εκτός εποχής. Επιπλέον, στην περιοχή Πηγάδια, τα δέντρα που κλαδεύτηκαν με τη βοήθεια του κυρίου Λεντή (εντός εποχής), ήταν πεύκα και ευκάλυπτοι και κλαδεύτηκαν λόγω επικιν-δυνότητας στην κυκλοφορία των οχημάτων. 

Επιπλέον, όλα τα πεύκα στο νησί της Καλύμνου είναι προσβεβλημένα και οι ευκάλυ-πτοι είτε έχουν κλαδευτεί άναρχα από το συνεργείο της ΔΕΗ για να μην εμποδίζουν τα κα-λώδια της ΔΕΗ, είτε δεν έχουν κλαδευτεί ποτέ, λόγω της αδυναμίας της Υπηρεσίας για μί-σθωση καλαθοφόρου.

 

Τέλος, αναφέρεται ενδεικτικά ότι στο τελευταίο σεμινάριο «ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑ-ΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ», που οργανώθηκε από το ΕΚΔΔΑ και διεξήχθη στην Αθήνα από τις 15 μέχρι τις 19 Ιουνίου 2015, παρουσιάστηκε η περίπτωση της Θεσσαλονίκης όπου κόπηκαν οι λεύκες και οι καζουαρίνες λόγω της προσβολής και είναι σε διαδικασία αντικατάστασής τους με ενδημικά είδη δέντρων.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα προηγούμενα είναι διαθέσιμες στο γραφείο της Γεωπόνου και του υπεύθυνου αντιδημάρχου κυρίου Ρήγα.

 

    Με εκτίμηση.

Ο  Αντιδήμαρχος

  

          ΜΙΚΕΣ Α. ΡΗΓΑΣ

Διαβάστηκε 1502 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016 14:01

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates